Filosofie
Beleidsonderzoek en beleidsevaluatie kunnen niet (meer) los van elkaar gezien worden. De afgelopen jaren is de vraag opgekomen of de traditionele manier van evalueren in voldoende mate aansluit bij de beleidspraktijk. Het gaat hierbij om de ’technische-rationele’ benadering waarbij beleid geëvalueerd wordt op ‘doelmatigheid’ en ‘doeltreffendheid’. Harde indicatoren en normenkaders staan hierbij centraal. Dit biedt een goed uitgangspunt om uitspraken te kunnen doen over beleid. Tegelijkertijd geven beleidsmedewerkers en belanghebbenden aan dat de cijfers problemen kunnen maskeren. Het kiezen van de juiste indicatoren is een op zichzelf staande kunst.
Mijn filosofie is dat cijfers ruimte moeten blijven bieden voor interpretatie. Om die reden ben ik bedreven in kwalitatief onderzoek en geef ik evaluaties de nodige kwalitatieve diepgang. Het liefst laat ik deskundigen, medewerkers en belanghebbenden zelf aan het woord. Dat mensen in hun eigen woorden kunnen vertellen over hoe het beleid hun werkzaamheden en levens raken.
Naar mijn mening wordt er nog te weinig geëvalueerd. De tijdsinvestering die dit vraagt staat vaak in de weg. Om die reden werk ik graag met Quick Scans om snel inzichtelijk te maken welke obstructies en reparaties nodig zijn.