Woningdelen: de huidige regels moeten van tafel

Amsterdam kende in 2017 een kamertekort van 12.000 woningen. De verwachting van KENCES (het kenniscentrum voor studentenhuisvesting) is dat het kamertekort in 2024 verdubbeld is. De druk is het hoogst in Amsterdam. Dat met 113.000 studenten in 2020 de grootste studentenstad is van ons land.

Alle hens aan dek voor het gemeentebestuur? Helaas. Dat bestuur heeft het laten afweten. De huidige coalitie van GroenLinks / D66 / PvdA / SP heeft in 2020 de regels rondom kamerverhuur zelfs aangepast. Woningen mogen niet zomaar gedeeld worden en er zijn quota gesteld met betrekking tot het aantal kamers per wijk. Hierdoor moesten veel studenten op zoek naar een nieuwe kamer die niet meer te vinden is.

Het tekort is opgelopen. Een droevig resultaat van afgelopen vier jaar.

Nieuwe studentenhuizen zijn door de nieuwe regels verboden geworden. Doodzonde. Deze huizen zijn gezellig, helpen tegen eenzaamheid en bieden een gewilde en betaalbare woonmogelijkheid voor studenten. Studenten zijn nu veroordeeld tot het huren van dure studio’s in hun eentje. Die onder het bewind van het huidige college nauwelijks zijn bijgebouwd. 

De gemeente heeft regels opgesteld voor woningdelen, omdat het naar eigen zeggen effect kan hebben op de leefbaarheid in de directe omgeving. De linkse partijen in de gemeenteraad zien in studenten geen verrijking voor de stad, maar een bron van overlast.

Niet het verbieden van studentenhuizen, maar juist het maken van afspraken werkt tegen overlast. De huidige regels raken opmerkelijk genoeg alleen de studenten die zich aan de regels willen houden. Pandjesbazen die lak hebben aan de regels verhuren alsnog aan studenten die zich niet inschrijven. De zogenaamde spookstudenten. Daarmee werken de regels averechts. 

Dat moet en kan anders. Studenten in Amsterdam verdienen beter.

De Amsterdamse VVD wil dat de huidige beperkingen om met meerdere studenten een woning te delen van tafel gaan. Deze vorm van student-pesten jaagt talent de stad uit en draagt niet bij aan leefbare steden of een betere woningmarkt. Een vergunning voor woningdelen wordt wat de VVD betreft afhankelijk van een leefbaarheidstoets in plaats van een quotum zoals nu.  

Daarmee verminderen we het kamertekort, de overlast en bieden we studenten tegelijkertijd weer de kans om een mooie plek in de stad te bemachtigen. 

 

Wat denk jij dat Nederland nodig heeft?

Wat mij betreft een heldere en realistische kijk op gemeentelijk beleid. 

In mijn nieuwsbrief vind je unieke inkijkjes in de Amsterdamse politiek en blijf je op de hoogte van relevante ontwikkelingen op het gebied van participatie en bestuurskunde. Lees je iets dat je interessant vindt? Laat mij het dan weten!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief via onderstaand formulier:


  Laurent Staartjes

  Amsterdammer. Socioloog. Bestuursrechtjurist. Gek op koken, squashen en musea. Ik blog over lokale politiek, staatsrecht en de kunst van verhalen vertellen. 

  Volg mij op Twitter of lees meer over mij.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *