Waarom stoppen met roken het beste begin is van 2020

In mijn vorige blog gaf ik aan mij in te willen gaan zetten om in 2020 stoppen met roken makkelijker te maken. In deze blog lees je hoe ik dat ga doen!

Veel mensen hebben plannen om te stoppen met roken. Niet verwonderlijk. Er zijn dit jaar van overheidswege verschillende maatregelen genomen om roken te ontmoedigen. Een pakje sigaretten is (flink) duurder geworden en stoppen met roken begeleiding wordt nu vergoed door de basisverzekering.

Een hele mooie en belangrijke ontwikkeling. Mijn vriendin geeft begeleiding als Praktijkondersteuner GGZ binnen de huisartsenpraktijk aan mensen die willen stoppen met roken. Daar heeft zij afgelopen jaar flink werk van gemaakt. Hierdoor heb ik ook een inkijkje gehad in de organisatie die daarbij komt kijken.

Het maken van scherpe en pijnlijke keuzes

Als socioloog heb ik waanzinnig veel respect gekregen voor mensen die binnen de zorg werken. Het zijn zonder uitzonderingen mensen met hart voor de zaak. Het is een pittige uitdaging om binnen bestaande kaders en protocollen toch de hoogwaardige zorg te bieden die men voor ogen heeft.

Dat betekent dat er scherpe en vaak pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Het is eenvoudig weg niet mogelijk alle doelgroepen te bedienen.

Ik vind dat lastig. Wij staan voor een grote maatschappelijke opgave om allemaal gezonder ouder te worden. De begeleiding die voor sommigen het beste werkt, wordt niet vergoed en daardoor ook niet aangeboden. Tegelijkertijd merk ik dat de mensen die het meest geholpen zouden zijn met kwalitatief hoogwaardige begeleiding niet tot de doelgroep behoren aan wie het wordt aangeboden.

Dat zijn ook mensen die ik ken. Met wie ik dagelijks werk, sport en vette toekomst plannen maak.

Het zit niet in mij om langs de zijlijn te blijven staan en tegen “de politiek” te zeggen dat er wat moet gebeuren. Dat weten ze op het ministerie zelf ook wel maar men moet roeien met de riemen die men heeft.

Puzzel

Om die reden zijn wij aan het puzzelen geslagen. Met een simpele vraag in het achterhoofd: op welke wijze zouden wijzelf begeleid willen worden? Welke vorm van stoppen met roken begeleiding past in onze levens en spreekt ons aan?

Wij hebben flink onderzoek gedaan in onze omgeving bij mensen die blijvend willen stoppen met roken. Wij hebben de barrières, uitdagingen en drempels gehoord.

Het was een hele puzzel, maar het antwoord mag er wezen!

Per februari bieden wij intensieve groepstrainingen aan voor mensen ‘die in het spitsuur van het leven staan’ en blijvend gestopt met roken willen zijn. De trainingen zijn volledig gebaseerd op de meest actuele (en bewezen effectieve) methodes en zijn daarnaast ook erg gezellig.

Ga de uitdaging aan

Blijvend gestopt zijn met roken betekent dat er een nieuw en positief hoofdstuk in het leven is aangebroken. Waarin mensen zelf weer de regie over hun leven hebben. En dat mag ook zeker gevierd worden!

Dus wie durft de confrontatie met zichzelf aan? Kijk om je aan te melden of voor meer info op:

https://www.smramsterdam.nl/

Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in en zien je hopelijk 3 februari!

Wat denk jij dat Nederland nodig heeft?

Wat mij betreft een heldere en realistische kijk op gemeentelijk beleid. 

In mijn nieuwsbrief vind je unieke inkijkjes in de Amsterdamse politiek en blijf je op de hoogte van relevante ontwikkelingen op het gebied van participatie en bestuurskunde. Lees je iets dat je interessant vindt? Laat mij het dan weten!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief via onderstaand formulier:


  Laurent Staartjes

  Amsterdammer. Socioloog. Bestuursrechtjurist. Gek op koken, squashen en musea. Ik blog over lokale politiek, staatsrecht en de kunst van verhalen vertellen. 

  Volg mij op Twitter of lees meer over mij.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *